Τυρί Φέτα (Π.Ο.Π.)

Περιγραφή:

Το πιο γνωστό παραδοσιακό ελληνικό τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι μαλακό τυρί χωρίς επιδερμίδα με λίγες οπές στη μάζα του με υφή συμπαγή . Έχει καθαρό λευκό χρώμα και ευχάριστη ελαφρά όξινη γεύση με πλούσιο άρωμα.


Η μέγιστη υγρασία της φέτας είναι 56% η ελάχιστη λιπο-περιεκτικότητα επί ξηρού 43% και το ph της κυμαίνεται από 4,4 εως4,6.
Το τυρί ΦΕΤΑ ΦΑΡΜΑΚΗΣ παρασκευάζεται με γνώμονα την παράδοση ετών από φρέσκο αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα επιλεγμένων κοπαδιών που βόσκουν ελεύθερα σε φυσικούς ορεινούς και ημιορεινούς λειμώνες που είναι συνήθως φτωχοί σε βλάστηση,χαρακτηρίζονται όμως από τη μεγάλη ποικιλία των φυτών που αναπτύσσονται σε αυτούς πολλά από τα οποία είναι γηγενή.


Η Ελλάδα ως χώρα λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της θεωρείται ότι έχει τα περισσότερα γηγενή φυτά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και κατά συνέπεια παρουσιάζει από την άποψη αυτή μια ιδιαιτερότητα που έχει αντανάκλαση και στην ποιότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος της. ‘Έτσι η γεύση της τροφής τους μεταφέρεται και στο τυρί που παρασκευάζεται από το γάλα τους.


Ένα τυρί που διατηρεί τη δυναμική του ακόμη και όταν λιώσει στη διάρκεια μαγειρικών αναζητήσεων. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία απόλαυσης που ταξιδεύει τις αισθήσεις. Η φέτα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να την προστατεύσουμε. Εμείς ως παραγωγοί με τη σωστή ελληνική παραδοσιακή παρασκευή της καθώς και οι καταναλωτές με την προτίμησή τους σ’αυτήν.


Συσκευασίες:

Λευκοσιδηρά δοχεία 15,5 kg – 7 kg – 4,5 kg και σε βάκουμ φέτες (αεροστεγής συσκευασία).


Παραγωγή:

Σύμφωνα με τον Κωδικά τροφίμων της Ελληνικής Νομοθεσίας, η φέτα παράγεται από πρόβειο γάλα η μειγμα πρόβειου και κατσικίσιου στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς, Πελλοποννησου και Ν.Λέσβου.

Ωριμάζει για 2 τουλάχιστον μήνες σε ξύλινα βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία μέσα σε άλμη.


Βραβεία

Χρυσό Βραβείο 2011

Η ΦΕΤΑ ΦΑΡΜΑΚΗΣ έχει βραβεύτηκε το 2011 με το Χρυσό Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Flavor & Taste, Τυριού Φέτας απο την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος “ΟΛΥΜΠΟΣ ΖΕΥΣ”.

Η Ιστορία της Φέτας

Η ιστορία του τυριού είναι τόσο μακρόχρονη όσο και αυτή του ανθρωπίνου γένους και συνδέεται με την εξημέρωση κατοικίδιων ζώων από το 10.000 π.χ..

Είναι πιθανό η παρασκευή του να έγινε εντελώς τυχαία κατά τη μεταφορά του γάλακτος μέσα σε στομάχια νεαρόν ζώων.


Το τυρί που παρασκεύαζε ο Κύκλωπας Πολύφημος και περιγράφει τον 8ο π.χ αιώνα ο Όμηρος στην Οδύσσεια του, θεωρείται ο πρόγονος της φέτας.

Η ονομασία φέτα χρονολογείται από το 17ο αιώνα και πιθανά αναφέρεται στην πρακτική κοπής του τυριού σε φέτες για να εισαχθεί στα βαρέλια.


Η ονομασία φέτα επικράτησε οριστικά τον 19ο αιώνα και χαρακτηρίζει ένα τυρί, που παρασκευάζεται επί αιώνες με την ίδια σε γενικές γραμμές τεχνική και που η καταγωγή του χάνεται βαθιά στον χρόνο.


Η ονομασία φέτα επανακαταχωρηθηκε στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης με τον κανονισμό [ΕΚ] 1829/2002 της Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2002.